30 august 2009

Limba moldoveneasca sau "poshel nahren"

Printr-o ironie neobisnuita a sortii, zilele trecute am avut ocazia sa fiu martor virtual la doua evenimente ce m-au tulburat putin: prima sedinta a Legislativului si o paruiala de zile mari, ca intre femei, in cadrul forumului din grupul Auras. Ironia e ca se completeaza reciproc.
Discutia de pe forum s-a incins intre cateva mamici. Una dintre ele afirma cu incapatanare ca isi va invata copilul sa vorbeasca pentru inceput doua limbi: greaca, pe care o vorbeste taica-sau, si moldoveneasca, cea pe care o poseda. O alta mamica, profund constienta de inaltele valori nationale, o aparatoare inflacarata a limbii noastre cea romana, indignata de tot de afirmatia precedenta postata pe forum, nu a mai rezistat si a inceput a taia cu bardita.


Tin sa mentionez ca poseda un vocabular destul de vast, o logica ascutita, plus o personalitate vie, puternica. Ce mai: un om cu stofa de patriot inteligent. Cu toate ca atacul verbal era dedicat doamnei cu moldoveneasca, si aceasta parea a fi mutata pe rol de jertfa ce merita compatimire, niste mamici au considerat oportun sa treaca in ofensiva si ele, adica, de-ee, sa fie versiunea corecta mai argumentata si pozitia mai neclintita.
Suprasaturata populatia cu balade de doi bani ce miroase rau a naftalina: totul e bine, traim bine, invatam si studiem prin institutii limba mamei, alias moldoveneasca, doar ca nu percep de ce parem mai chinuiti, mai putin rezistenti la stres si oboseala, mai putin cu parinti pe-acasa si mai incovoiati de atatea minciuni si aberatii. Ei bine, imi zic eu, vorbeste doamna moldoveneasca, refuza sa deschida ochii, prefera sa orbecaie prin noapte, nu are decat, e optiunea ei.
Si cand da Domnul de ma rup si eu pentru cateva secunde astazi sa vad ce mai e nou prin Parlamentul proaspat nascut, raman tablou la splendoarea si bogatia de neimaginat a limbii moldovenesti: "poshel nahren". Iata asa. Nu va place? Inchideti urechile si pretindeti ca nu ati auzit nimic, ca nu ati cunoscut niciodata o limba mai frumoasa, ca nu au existat un Eminescu sau un Mateevici... Sarmana memorie a lui Stefan cel Mare, la cata batjocura va mai avea de asistat, cate de indurat - nu cunoaste nimeni...
P.S. Si iarasi o doza de ironie: maine suntem in 31 august, o zi in care pretindem ca avem o sarbatoare nationala...

2 comentarii:

  1. bubuţa noastră..limba noastră. Să se numească cum nu s-ar numi, de am vorbi-o frumos şi corect, nu mi-ar păsa cum o cheamă...dar dacă există deja un nume pentru acest corect şi frumos, adică limba română, nu văd rostul să inventăm o altă noţiune...din orgoliu politic, din prostie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ramane decat sa speram naiv ca boala este curabila...

    RăspundețiȘtergere